Bonsai

”Fuck det där manstramset: ’En golare är ingen polare.’ Istället för att ständigt bekräfta varandra eller dunka rygg skulle vi kunna hjälpa till genom att påminna, inte som ett straff eller så, utan mer som praktiska och nödvändiga tjänster och gentjänster, som i ett bytessamhälle, man ba: ’Hey yo man, nu är det nog dags för dig att sticka in i burken ett tag, trycka näsan lite mot rutan och slappna av!’ ’Ah, okej, du med, vi ses om ett tag, bro, bästa bonsaikatten vinner!’ Manssolidariteten är fucking livsfarlig. Tjallare for life! Pekpinne for ever! Burken united!”

Bonsai är ett samarbete mellan Unga Klara, Backa Teater/Göteborgs Stadsteater och Fatta! och är en monolog om leksakskatter, mansroller, karaokeutbrott och sexuellt våld. Utifrån en intim föreställning öppnas det upp för ett samtal kring samtycke, respekt och ömsesidighet.

Vem bestämmer vilka människor vi är och vill vara? Vilka val, möjligheter och tvångströjor har unga män i dagens samhälle? Vad är egentligen samtycke? Hur ser jämlikheten ut? Innebär en frigjord, jämlik mansroll att en man får möjligheten att växa som individ eller att han måste lära sig att träda åt sidan? Vilka spelregler är det som gäller och vems är ansvaret?

Bonsai anspelar på den japanska traditionen av det mänskliga tämjandet och formandet av träd och växter, där den naturliga skönheten är konstruerad, förminskad och ihoptryckt.

Av: Josefine Adolfsson
Regi:
Rasmus Lindgren
Med:
Jonatan Rodriguez
Scenografi & kostym: Linda Wallgren
Ljuddesign: Siri Jennefelt