I dag är den globala turistnäringen en av de mest lönsamma industrierna. ”Magical Misery Tour” vrider och vänder på frågan om vem som har privilegiet att flytta på sig för nöjes skull – om vem som tar sig rätten att definiera, betrakta och bedöma.

»Världsturismorganisationen säger att vi alla omfattas av den universella rätten till turism som härrör direkt från FNs deklaration om mänskliga rättigheter … Och så var det en stor långtradare, en kyltransport registrerad i Holland full av fräscha tomater på väg till ett ICA i England … Och så var det 58 kvinnor och män, huller om buller, på varandra, upp och ner och på sidan, oidentifierade kinesiska medborgare kvävda i lastutrymmet på grund av syrebrist mitt under en pågående värmebölja … Att ligga där och kippa efter andan när du skulle kunna ha fått fjärrstyrd, toppmodern luftkonditionering och ett enkelrum med havsutsikt. Att ligga där bland tomater och kvävas, när du skulle kunna ha fått en månadslång specificerad charterresa eller kanske lyxig Bed & Breakfast vid Brighton Beach.«

”Magical Misery Tour” är en iscensatt dokumentär och filosofisk satir om turism för P1. Programmet utspelar sig till stora delar i New York och norra Indien och är en mix av råa scener, prosapoesi och arkivmaterial, bland annat från Sven Jerrings resor i Indien under sent 1950-tal.

Manus och regi: Josefine Adolfsson