Bonsai

”Fuck det där manstramset ‘En golare är ingen polare.’ Istället för att ständigt bekräfta varandra eller dunka rygg skulle vi kunna … Hjälpa … Till genom att påminna. Inte som ett straff eller så, mer som praktiska och nödvändiga tjänster och gentjänster. Som i ett bytessamhälle, man ba: ‘Hey yo man, nu är det nog dags för dig att sticka in i burken ett tag. Trycka näsan lite mot rutan och slappna av.’ ‘Ah, okej, du med, vi ses om ett tag, bro. Bästa bonsaikatten vinner!’ Manssolidariteten är fucking livsfarlig. Tjallare for life! Pekpinne for ever! Burken united!”

Unga Klara, Backateatern och Fatta! går samman för att gemensamt belysa samtycke och maskulinitet för en ung publik. En föreställning med pedagogiskt arbete på plats i skolan, där maktstrukturerna frodas och framtida mansroller befästs. Genom egen delaktighet vänds blicken till den enskilda individen och hur en själv skapar förändring. Utifrån en intim föreställning öppnar vi upp för ett samtal kring samtycke, respekt och ömsesidighet.

Vem bestämmer vilka människor vi är och vill vara? Vilka val, möjligheter och tvångströjor har unga män i dagens samhälle? Vad är egentligen samtycke? Hur ser jämlikheten ut? Innebär en frigjord, jämlik mansroll att en man får möjligheten att växa som individ eller att han måste lära sig att träda åt sidan? Vilka spelregler är det som gäller och vems är ansvaret?

Bonsai anspelar på den japanska traditionen av det mänskliga tämjandet och formandet av träd och växter, där den naturliga skönheten är konstruerad, förminskad, ihoptryckt.

Av: Josefine Adolfsson
Regi: Rasmus Lindgren
Scenografi & kostym: Linda Wallgren
Ljuddesign: Siri Jennefelt
Skådespelare: Jonatan Rodriguez